Dakisolatie aanbrengen
Het isoleren van uw dak houdt warmte binnenshuis, waardoor kosten bespaard worden. Op deze pagina kunt u hier meer over lezen en over (mogelijke) subsidies.
Wist u dat 30% van de warmte in uw woning of pand verloren gaat via het dak?
Dit is inderdaad dus bijna een derde van de warmte in uw huis of pand! Zodoende is het interessant om meer te leren over hoe dakisolatie helpt om pakweg een derde van de warmte binnen de deuren te houden. Op deze pagina kunt u lezen wat dakisolatie inhoudt, hoe het u geld bespaart en welke subsidiemogelijkheden er zijn.
Wat is dakisolatie?
Dakisolatie is het plaatsen of aanbrengen van materiaal, meestal in de vorm van rollen, platen of folie, onder uw dak om ervoor te zorgen dat warmte niet ontsnapt en koude lucht niet binnenkomt. Vooral het binnenhouden van warmte is interessant gezien dit flink kan schelen op de energierekening en ook milieuvriendelijker is. Bij het isoleren van uw dak is het te gebruiken materiaal erg van belang. Het is de bedoeling dat het materiaal goed bestand is tegen allerlei weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw, wind, etc. Een waterdicht materiaal dat ook geïsoleerd is, is een van de belangrijkste onderdelen bij het plaatsen van dakisolatie.
Doordat het dak allerlei weersomstandigheden dient te trotseren, wordt het vaak gezien als het belangrijkste onderdeel van een gebouw met betrekking tot isolatie. Derhalve is dakisolatie een essentieel onderdeel van een woning of gebouw, net zo belangrijk – of wellicht belangrijker – als isolatie voor de muren bijvoorbeeld. Het isoleren van uw dak is mogelijk op verschillende manieren, maar grofweg komen er twee vormen vaak voor.
De eerste vorm om uw dak te laten isoleren maakt gebruik van renovatieplaten voor de isolatie.
Bij deze vorm gaat het om kant en klare platen die stevig vast worden gemonteerd op het dakbeschot waar de verticale latten alvorens op zijn gezet. Vervolgens is het de bedoeling om de horizontale latten te bevestigen waarna de dakpannen gelegd kunnen worden. Dit proces dient zeer secuur plaats te vinden.
Gebruik van renovatieplaten voor het isoleren van uw dak levert doorgaans een betere isolatiewaarde. De isolatiewaarde, rD-waarde of vaak R-waarde genoemd, geeft aan hoe goed een bepaalde vorm of materiaal zorgt voor isolatie van een gebouw. Desalniettemin is het gebruik van renovatieplaten prijziger aangezien er vaak ruimte gecreëerd dient te worden of aanpassingen nodig zijn aan bijvoorbeeld dakgoten..
De tweede vorm voor dakisolatie is door gebruik te maken van folie of isolatierollen.
Met betrekking tot deze vorm worden er verticale latten op het dakbeschot h.o.h. 60 cm geschoten. Vervolgens is het mogelijk om de isolatierol uit te rollen. Daarna is het noodzakelijk om hier weer verticale latten op te schieten waarna dan pas de horizontale latten aan de beurt zijn.
Bij deze vorm komen er twee varianten isolatierollen veelvuldig voor, namelijk SF19BB en SF40BB. Het verschil tussen de rollen is dat de eerste slechts 19-laags is en de tweede 40-laags wat dus zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Een ander verschil is dat bij SF40BB er mogelijk subsidie verkregen kan worden.
Hoe zit het met subsidies? Of u subsidie ontvangt is afhankelijk van uw gemeente.
Tevens klopt het dat u mogelijk subsidie kunt aanvragen voor dakisolatie, maar dit is afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Woont in bijvoorbeeld in de gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Breda of Utrecht? Dan kunt u de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen.
Om erachter te komen of u in aanmerking komt voor subsidie bezoek dan de volgende website: www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer. Alhoewel u wellicht niet in aanmerking komt voor subsidie, is het aanbrengen van dakisolatie nog steeds interessant. Lees hieronder snel meer over de voordelen.
Wat zijn de voordelen voor dakisolatie en wat zijn de kosten?
Isolatie van uw dak brengt verscheidene voordelen teweeg, zoals het verlagen van uw energierekening en het binnenhouden van de warmte in uw huis. Tevens vermindert of dempt het geluiden van buiten. Dat is vooral fijn bij hevige neerslag of stevige wind. Maar het heeft ook een ander heel belangrijk voordeel. Heel simpel: het beschermen van uw dak. Uw dak is waarschijnlijk een van de belangrijkste onderdelen van uw huis, omdat het water van de binnenkant van uw huis weghoudt. Als uw dak niet waterdicht is, kan het water door het dak en in de muren sijpelen, met veel schade en een zeer dure rekening tot gevolg.
Over “dure rekening” gesproken, dat hoeft het plaatsen van een dakisolatie absoluut niet te zijn. Integendeel. Het is zelfs een investering. De kosten voor dakisolatie hangen af van het soort materiaal en bedrijf dat u inhuurt. Als u een precieze prijsopgave wilt, kunt u contact met ons opnemen om de details te bespreken.